Zaljubljen u svog terapeuta? Evo šta da radite | BA.Superenlightme.com

Zaljubljen u svog terapeuta? Evo šta da radite

Zaljubljen u svog terapeuta? Evo šta da radite

To je uobičajeno za klijente da vole svoje terapeuta. Neki će možda vole svoje terapeuta kao roditelja. Oni "osjećaju sigurno i zaštićeno i volim imati staratelja koji zadovoljava njihove potrebe bez zahtjevne mnogo za uzvrat", rekao je klinički psiholog Ryan Howes, dr.sc.

Drugi vide svoju terapeuta kao idealan prijatelj - ". Ko ih razumije i ne sudi" osoba Ipak, drugi razvijaju ", erotski i romantične osjećaje o svojim terapeut i zamisliti seks ili čak brak", rekao je Howes.

Ako mislite da padaš za terapeuta, možda će vam biti prestravljena. Ali vaši osjećaji su zapravo razumljivo, rekao je Howes. "Terapeuti imaju tendenciju da budu bez osuđivanja, suosjećajan, empatički, strpljiv, dobar slušaoci koji provode vrijeme i trud upoznati te i fokusirati se na svoje snage."

load...

Zbog namjernog jednom pravcu odnosa, terapeuti se pojaviti i potpuno zdrav sve vrijeme, rekao je on. "Ko ne bi voleo vezu kao što je to? Da li je to bilo misterija zašto bi neko cijeniti taj odnos, pa čak i želite da ga uzeti sa sobom kući? "

"Za neke klijente koji se zaljube u njihovim terapeuta, to je vjerojatno dinamična pod nazivom 'prebacivanje'", rekao je Deborah Serani, Psy.D, klinički psiholog i autor nekoliko knjiga o depresiji. Klijent prenosi neriješeno želju na njihove terapeut, rekla je ona.

Na primjer, žena koja uvijek osjećao ignorisao i razrješava njen otac počne se zaljubljuje u nju terapeut, jer je "plaća izuzetan pažnju na nju i radi na sve razumem oseća bez presude", rekao je Howes. Za nju to izgleda kao "onaj komad koji je nestao cijeli svoj život."

Prenošenje zapravo predstavlja važnu priliku u terapiji. Howes vidi prenos kao "veliki strelica koja pokazuje na samom pitanja koja treba rješavati i radio kroz." To je nedovršeni posao u životu klijenta, rekao je on.

Kada klijenti ili kliničara završiti terapiju rane ", oni propustiti priliku da neke od najznačajnijih radne terapije može ponuditi."

Međutim, postoji iznimka: tražio si terapija za pitanje koje nema veze s odnosima, kao što je pronalaženje karijere ili straha od letenja, rekao je Howes, koji olovke blog u terapiji. Dok je romantična osećanja vrede istraživanje, može uzeti vremena i truda, rekao je on. Prebacivanje terapeuti mogu pomoći da ispunite svoje originalne ciljeve ranije. "Uvijek možete vratiti na kasnije rješavanje dublje pitanje."

load...

Iskustva terapeuta '

Serani radila sa mladom umjetniku koji se borio sa ekstremnim panike i zabrinuti da nikada neće pronaći partnera. Počeo je dovođenje u crtežima Serani njihovim sjednicama. Vremenom su postali erotski, i on je priznao svoju ljubav.

Prema Serani, "To je ozbiljan trenutak za njega i za ove terapije, jer je došlo vrijeme da mu pomogne da vidim da on zapravo nije znao mi je da me voli. [Umjesto] kakav je osjećaj bio duboko uključen u paniku i tragedije koju je iskusio u životu. "

Na kraju, shvatio je da Serani predstavljeni negovanje brojka nikada nije imao. Počeo je razumijevanje i obrade taj gubitak. Panici i romantične osjećaje smanjen. Godinama kasnije, on je predložio da se kolega umjetnika, i oni su iselili države za rad. Kao zbogom poklon, nacrtao je prekrasna slika Serani sjedi na stolici u svojoj kancelariji.

Prije mnogo godina, Howes radio sa ženom koja ga je počeo komplimente na gotovo svakoj sjednici. Umjesto da govori o svom bračnih problema, ona želi da se fokusira na nju idealnu budućnost. To je uključivalo idealan suprug čiji kvalitetama ličio na komplimentima je davala Howes. Kada je doveo ovako, ona je priznala zamišljajući život s njim.

"Razgovarali smo o tome kako joj je fantazija brižna, emocionalne, i ne osuđivati ​​odnos sa mnom je bio dobrodošao odstupanje od stvarnosti braka, koji je bio komplikovan, suha, i teško."

Kada je shvatila da joj je fantazija je bio bijeg bez budućnosti, klijent preusmerio na njen brak. Njen odnos još uvijek nije ispunila joj je fantazija. Ali ona upoznala druge potrebe sa prijateljima i uzrokuje da je strast.

Šta da radim

load...

To je primamljivo da ignorišu ili odbaciti osećanja. To je primamljivo prestati da dolaze terapije u potpunosti. Naravno, ovo je neugodno i anksioznost-izazivanja situacije.

Ali i Howes i Serani je naglasio važnost razmjene svoja osećanja sa svojim terapeutom. Opet, kako je rekao Serani, ovo govori terapeut to "nešto duboko djeluje ispod površine vašeg emocionalnog života -. Nešto što treba dodatno istražiti"

"Naravno, to može biti jedan od najneugodnijih razgovora ćete ikada imati, ali se može duboko healing", rekao je Howes. Možda ćete početi sa ovom izjavom, on je rekao: "Ja bih da pričam o nama. Imam neke osjećaje prema Vas da me neprijatno. "

Dobar terapeut će znati kako da se nose sa situacijom. Većina terapeuti su obučeni u psihološkom pitanja koja u osnovi zaljubljivanje, rekao je Serani. Oni mogu ponuditi podršku i ne osuđivati ​​smjernice, rekao je Howes.

U principu, vaš terapeut će vam pomoći da istraže gdje ove želje i osećanja dolaze, rekao je Serani. Često je od bola, traume ili rani gubitak u djetinjstvu, rekla je ona. "Kada se klijent razumije prošlost za takve žudnje, romantične ili erotski ljubav koja se osjeća smanjuje, i na kraju dovodi do uvida i promjene."

Howes takođe radi sa klijentima na razumijevanju korijene ovih osećanja. Oni istražuju zašto su ovi osjećaji su sada toliko jaki, i kako se oni odnose na povijest klijenta i trenutni odnos okolnostima. Klijent žali da ove potrebe nisu ispunjeni i nisu se danas sastali, rekao je on. Oni također stvaraju plan za ispunjavanje kao mnogi od tih potreba u zdrav način.

Drugim riječima, oni istražuju: "Zašto želite terapeuta, gdje ste još smatrali da, i kako da ti to na zdrav način, jer terapeut nije opcija?"

Šta ne treba raditi

Oba Howes i Serani naglasio da nikada ne treba djelovati na osjećaje. "Romantic odnosa između terapeuta i klijenta, čak i dugo nakon završetka terapije, nikada nije opcija", rekao je Howes. Državi Kaliforniji, gdje Howes prakse, traži praktičari distribuirati letak ako posumnjaju neprikladno kontakt.

Neosjetljiv Reakcije

Nažalost, kada ste podijeliti svoje osjećaje, neki terapeuti mogu imati neosjetljiv reakciju. Prema Howes, postoji nekoliko razloga: Možda su obučeni u određenom tehnikom, ali ne u rukovanju tom pitanju. Možda su nisu imali vlastite terapije da im pomogne da upravljaju svoje osjećaje, a ne reaguje reaktivno. Možda je ovo "udario akord oni koji se bave u svoj lični život".

Bez obzira na razlog, je neosjetljiv odgovor je više o njima od tebe, rekao je on.

"Ako klijent izražava osjećaj prema terapeut, biti taj osjećaj ljutnje, frustracije, zahvalnost, ili ljubav, a terapeut ne može prihvatiti i razgovarati ta osećanja, [to je] problem. To je kao da radi sa hirurg koji se boji krvi. "

Howes predložio govori terapeuta da razgovaraju vaš odnos je bitan dio vašeg rada. Iskažu svoja osećanja, i neka ih popraviti štetu. Međutim, ako to ne radi, on je predložio razgovora sa supervizora, ako imaju jedan, i pronalaženje drugog terapeuta.

Opet, direktna komunikacija je ključ u terapiji. Howes ohrabruje svoje klijente da otkrije bilo čudno misli ili osjećaje - da li je to žele da udari ili ga zagrli. "Sve je to žito za mlin, bilo da se radi impuls, atrakcija, emocije. Sve je to prilika da shvate klijentu bolje. Što više imamo pristup tim podacima, to bolje. "

Psihoterapija može dovesti do ugroženih osjećaje, što može izazvati sram, strah ili brinuti, rekao je Serani. "Ali, ključno je da ih dijeli i omogućiti strukturu terapije da uradi svoj posao."

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Pukotina u licu: Evo kako

Post Poremećaji u detinjstvu

Ne čitajte ovo osim ako niste majka

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarna pažnja lekova

Post Poremećaji odraslih

Krishnamurti na 3 koraka do mudrije veze sa tehnologijom

Post Svakodnevne veze

5 znakova da se zabavljate sa narcisom

Post Svakodnevne veze

Ego naspram ego-snage: karakteristike zdravog ega i zašto je to bitno za vašu sreću

Post Roditeljstvo

Trauma i oporavak: posledice nasilja

Post Svakodnevne veze

Kmart preduzima akciju na ofanzivnim majicama

Post Tvoje tijelo

10 načina da budete ljubavni prema sebi ovog vikenda

Post Roditeljstvo

4 nedostataka u povezivanju nauke sa psihoterapijom

Post Svakodnevne veze

Vaše zdravlje, mozak i moć zahvalnosti - ključ za sreću, 1 od 1

Post Poremećaji ličnosti

10 pravila za suočavanje sa panikom: pravilo # 7 (deo 3)