Da li je vaš čovek grumpiran ili depresivan? | BA.Superenlightme.com

Da li je vaš čovek grumpiran ili depresivan?

Da li je vaš čovek grumpiran ili depresivan?

Muškarci izvući deblji kraj štap kada je u pitanju što mu je dijagnosticirana depresija.

Trenutni kriteriji DSM za depresiju može manipulisati 1.099 različite načine kako bi dobili dijagnozu, ali neke tipične muške simptome depresije, kao što su razdražljivost, napadi besa, bolesti zavisnosti, i rizično ponašanje nisu navedeni.

Dodaj u činjenici da muškarci generalno traži tretman mentalno zdravlje u daleko manjem broju nego žene, pa čak i ako su prikazani za depresiju, pod-prijavljuju svoje simptome, a tu su i puno netretiranih depresivnih ljudi hoda okolo, pate nepotrebno.

load...

Kako znate da vaš partner je jedan od njih?

  1. Koje probleme je tvoj partner ima? Napravite popis simptoma koji su u vezi, kao što su nestrpljivost, brzo ljutnju, koristeći supstance za upravljanje raspoloženje, loše spavanje, impulsivnost, itd
  2. Da li su ovi novi ponašanja u svojim partnerom? Ako je tako, možete li identificirati ono što možda ih aktivira, kao što su gubitak ili promjenu u poslu, porodici promjene, finansijska pitanja, fizičke zdravstvene probleme ili povrede, itd?
  3. Je li se ikada kada su simptomi ste zapisali u # 1 otići? Ako je tako, kada i zašto? Da li je to sezonski problem, jer u simptomi vašeg partnera su lošiji u zimskom i riješiti u proljeće? Da li je to oko praznika ili drugih doba godine koje su značajne za vašeg partnera, kao što su godišnjice?
  4. Je li vaš partner ikada dijagnosticirana depresija prije, ili imaju članove porodice sa depresijom? Lične i porodične istorije su značajni doprinos budućnosti depresije.

Tražite preko vaših odgovora, možda ćete vidjeti obrazac ili stvari koje se ističu kao znak za uzbunu za vas. Možda niste shvatili da ovi atipični simptomi mogu ukazati na depresiju. Uprkos ne traže tretman za mentalno zdravlje toliko često, znamo da su muškarci jednako vjerojatno kao žene da razviju depresiju.

Vaš sljedeći korak je da ima razgovor sa svojim partnerom o vašim problemima, i ohrabriti ga da se tretman. Navedena pitanja ne treba da služi kao sredstvo za dijagnozu, ali informacije će biti izuzetno korisno za kliničara mentalno zdravlje da znam kako bi precizne dijagnoze.

load...

Ako vaš partner ne želi, evo nekoliko prijedloga:

  • Prvo kod psihologa ili savjetnik, umjesto da idu direktno na psihijatar za lijekove, možda će biti lakše u putu da uvjeri svog partnera da preuzmu. To je samo "govori" za sat vremena, na kraju krajeva. Naglašavamo da ovo imenovanje je evaluacija, a ne opredjeljenje za liječenje. (Ostavite teži dio za kliničara!)
  • Ponuda da se sa svojim partnerom za imenovanje, i reci mu da su oba vašeg odlaska na sastanak će ti biti bolje (uzimajući pritisak od njega).
  • Daj mu opcije, kao što su da li da vidite muško ili žensko kliničara, i gdje i kada je bih da idem. Ponuditi da ga na ručak ili večeru nakon imenovanja.
  • Ako je stan iz odbija da se ocenjuje, i dalje pokušavati, ali se pobrinuti za sebe u međuvremenu. Saznajte više o depresiji, i uzeti u obzir uzimajući svoj tretman.

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji odraslih

Koji pametni fantom vibracijski sindrom otkriva

Post Poremećaji ličnosti

Fizički efekti narcisističkog zlostavljanja

Post Poremećaji odraslih

Nenadna beba od buprenorfina?

Post Roditeljstvo

Znaci psihoze: šta treba da znate

Post Poremećaji ličnosti

5 stvari koje narcisoid nikad ne radi

Post Poremećaji ličnosti

Šta znači pareidolija i zašto je to opasno?

Post Svakodnevne veze

Voliš li narcisa?

Post Depresija

Dvostruki dijagnostikovan, trezan alkoholičar uzima treznu pilulu

Post Roditeljstvo

Šizofrenija: dijagnoza sa lošom prognozom?

Post Roditeljstvo

Rešavanje zagonetke poremećaja pažnje deficita - Pažnja deficit hiperaktivnosti poremećaj dijete: prirodne alternative za djecu težak za podizanje

Post Svakodnevne veze

5 mitova i 5 istina o zavisnosti

Post Svakodnevne veze

Da li se bavite sociopatom ili narcisoidom?