Da li vaš partner zloupotrebljava svoje lekove? | BA.Superenlightme.com

Da li vaš partner zloupotrebljava svoje lekove?

Da li vaš partner zloupotrebljava svoje lekove?

zloupotrebe droga ne samo da se dogoditi sa ilegalnih supstanci kao što su heroin i kokain. To se može dogoditi sa bilo koje vrste lijekova, uključujući preko pulta i lijekova na recept.

Svaki put kada se lijek koristi za nešto drugo od onoga što je trebalo, to se zloupotrebljava. To može biti vrlo lako opravdati korištenje lijekova za ublažavanje symptoms- pogotovo ako već imate lijekova u kući ali to je i suviše lako preći granicu od povremenu upotrebu ovisnosti i zlostavljanja. Sa psihotropnih lijekova (onih koje su propisane za duševne bolesti), rizik od zloupotrebe je još veći, jer neki od tih lijekova nije značilo za dugotrajnu upotrebu i lako postaju zavisni. To se događa najčešće sa anti-anksioznost lijekove, kao što je klonazepam (Klonopin®) ili alprazolam (Xanax®).

load...

S druge strane, vaš partner ne može biti zloupotrebu lijekova na recept, ali umjesto toga koriste alkohol ili marihuana kao još jedan način da se ublaži bol, da li je ta bol je fizička ili mentalna. Zloupotrebe supstanci i psihijatrijske bolesti, posebno za osobe sa anksioznost, bipolarni poremećaj i shizofrenija-često idu ruku pod ruku. Vaš partner možda pokušava da sami liječiti kako bi se rasteretili svoje simptome, ali miješanje alkohola s lijekovima na recept koji može biti smrtonosna kombinacija. Lijekovi koji su sedativi, kao što su one propisane za anksioznost ili spavanje, u kombinaciji sa velikim količinama alkohola, može dovesti do brzine disanja i srca vašeg partnera da uspori do tačke zaustavljanja.

Prema zloupotrebe supstanci i mentalno zdravlje uprave (Samsha), koji se obično zlostavljana recept lijekovi uključuju sljedeće:

  • Lekove protiv bolova: Codeine (Empirin®, Tylenol 1, 2, 3), Hydrocodone (Vicodin®), Hydromorphone (Dilaudid®), meperidin (Demerol®), metadon (Dolophine®), Morphine, Oxycodone (OxyContin®, Percodan®) , Propoxyphene (Darvon®)
  • Anksioznost lijekove: Alprazolam (Xanax®), Hlordiazepoksid HCL (Librium®), Klonazepam (Klonopin®), Diazepam (Valium®), Lorazepam (Ativan®)
  • Sedativa: Butalbital (Fiorinal®), Meprobamat (Miltown®), Pentobarbital sodium (Nembutal®), fenobarbiton, sekobarbital (Seconal®)
  • Stimulansi (ADHD lijekove): amfetamin-dekstroamfetamina (Adderall®), dekstroamfetamina (Dexedrine®), metilfenidat (Ritalin®), sibutramin (Meridia®)
  • load...

Ako vaš partner uzimate bilo koji od njih, biti u potrazi za znacima zavisnosti ili zlostavljanja.

Šta treba da uradite ako sumnjate da je vaš partner je zloupotrebljavaju lekove?

  1. Pitaj ih. Da, to bi moglo biti teško učiniti, ali to može spasiti život vašeg partnera.
  2. Tražiti znakove ovisnosti o drogama. Ova Mayo Clinic stranici navodi znakove i simptome obratiti pažnju u nekoga koga možda sumnjate zloupotrebljava droge.
  3. Ako vaš partner ima porodičnu istoriju zloupotrebe droga ili ovisnost o alkoholu, znajte da to povećava šanse za vašeg partnera također imaju ovisnost tendencije.

Traženje pomoći

Ako vaš partner ima problema sa alkoholom / zloupotrebe droga i ima i psihijatrijske bolesti, oni imaju ono što se zove dual dijagnozu. Vi i vaš partner će žele da traži tretman kliničara koji imaju obuku s dvostrukim dijagnozama, jer to je različito rukuje sa samo rješavanju mentalnih bolesti samostalno ili samo rješavanje zloupotrebe supstance sama. Dok mnogi ljudi misle: "Ako ja mogu riješiti moje mentalne bolesti, moja ovisnost o drogama će nestati sam po sebi", to ne ide tako. Oba pitanja moraju se baviti istovremeno.

load...

Povezane vijesti


Post Roditeljstvo

Opsesivno-kompulzivni poremećaj i depresija

Post Svakodnevne veze

Ljubaznost: lakmus test za ljubaznog partnera i ljubaznog odnosa

Post Psihologija seksa

12 koraka kao terapeutski zadaci za seksualni oporavak pažnje Deficitarni oporavak: koraci 1, 2 i 3

Post Roditeljstvo

Da li ću ikada biti dovoljno dobar? Isceljenje kćeri narcisoidnih majki

Post Više o tebi

Pristup tretmanu je najbolji način borbe protiv stigme

Post Depresija

Medicinska zloupotreba u lečenju dualne dijagnoze

Post Roditeljstvo

Senzorni procesi izazivanja: efikasan klinički rad sa decom i tinejdžerima

Post Više o tebi

9 savjeta za stvaranje rutine za odrasle sa poremećajem hiperaktivnosti deficita pažnje

Post Svakodnevne veze

3 tajne da nadmudriraju narcisoara (ne pokušavajući)

Post Više o tebi

Povezivanje sa drugima kroz muziku

Post Svakodnevne veze

5 mitova i 5 istina o zavisnosti

Post Poremećaji odraslih

Da li je placebo efekat razlog za laž?