Mračni oblak: kada je vaš partner depresivan | BA.Superenlightme.com

Mračni oblak: kada je vaš partner depresivan

Mračni oblak: kada je vaš partner depresivan

Problemi često uvući u sporo. Vaš partner može izraziti nezadovoljstvo o poslu, ili oko vaše finansije, ili o deci. Na prvi, čini se sasvim normalno-na kraju krajeva, niko nije sretan cijelo vrijeme. Postepeno-ili ponekad ne-shvatite da ta osoba ste mislili da je znao više nije tu.

Ta osoba sada zove bolestan s posla često, spava cijelo vrijeme, omogućava poslove i druge odgovornosti odloženi, nema nikakvog interesa u društvenom životu ili seks, a generalno je nepredvidiv. Možda su čak i razgovarati o tome kako bi život bio bolji da oni samo nisu bili oko više.

load...

Depresija pogađa milijune Amerikanaca, a niste sami ako ste u vezi s nekim s depresijom. Međutim, ova situacija može biti usamljen, pogotovo kada ne samo da si izgubio partner nekada poznavao, ali ne znam kako i gdje da biste dobili pomoć.

Anne Sheffield, autor Depresija Fallout (i nekoliko drugih knjiga o utjecaju depresije na partnera), govori o fazama partneri mogu proći kroz kada su žive sa nekim ko je u depresiji.

Kao neko ko kako je patio od depresije i živjela sa članovima porodice sa depresijom, gospođa Sheffield govori iz vlastitog iskustva. Njen sajt ima poruku odbora na kojoj zdravi partneri mogu dobiti podršku, a depresija Fallout sadrži materijal uglavnom prikupljenih iz tema podignuta na tom brodu.

Tokom prve faze "depresije Fallout", ona opisuje početne konfuzije o promjenama partnera u ponašanju, a zatim u fazu sumnja u sebe, gdje je zdrav partner počinje da se postavlja pitanje da li su učinili nešto kako bi se na promjenu u njihovim bolesnim partnerom.

Šta možete učiniti ako je to ono što imate?

 • Saznajte više o depresiji.
 • Razgovarajte sa svojim partnerom. U vreme kada niste u žurbi, naglasio je, ili na drugi način uznemirena, sjesti sa svojim partnerom i opisati promjene u ponašanju ste primeti. Slušati dok je vaš partner razgovorima.
 • Ohrabrite partnera da traže tretman.
 • Početi (ili nastaviti) svojim brigu o sebi.
load...

Zatim dolazi vrijeme osjećaj demoralisana, gdje je zdrav partner oseća kao da se ništa što rade je u pravu, i da ih je bolestan partner krivi za sve.

Ono što se može učiniti u ovoj fazi?

 • Tražiti svoju terapiju, pridružite grupe za podršku, ili koristiti online forumima da dobiju podršku i dobiti informacije o tome kako najbolje da se nosi sa izazovima koji imaju partnera sa depresijom.
 • Dozvolite sebi samo-sažaljenje za ono što prolazi. Zaista je teško živjeti sa osobom koja ima depresiju... I to je u redu da se osjećaju na taj način, previše.
 • Nastaviti razgovor sa svojim partnerom i postaviti granice. Granice su dobri za svakoga: vaš partner će znati ono što očekujete od njih, a vi ćete biti iskreni u koliko daleko svoje granice mogu biti gurnuti. I baš kao sa tinejdžerima koji žele da vide da li će njihovi roditelji zaista sprovode pravila, očekuju da će vas vaš partner testira kao dobro. Preostalo firma o granicama je važno.

Narednoj fazi je kada zdrav partner osjeća odbojnost prema bolesnim partnerom, stavljajući krivicu pravo na osobu, a ne bolest.

Strategija za ovu fazu:

 • Ako niste implementirane neke (ili bilo koji) prethodnog prijedloga, pokušajte te prve.
 • Do ove faze, depresija je vjerojatno bio član vaše veze već neko vrijeme. Možda želite uzeti vremena za procjenu vaš odnos, kao i svoj život u cjelini, i tražiti mjesta gdje imate moć napraviti neke promjene. Depresija je sranje život i energiju iz svakoga u radijusu, ali kako je zdrav partner, imate izbora.

Neka pitanja na zapitajte se:

 1. Se osjećaš odbojnost prema svom partneru jer želite svoj stari život i odnos-one koje si imao prije depresije, to je-back?
 2. Da li očekujete vaš partner raditi stvari ili akt na način da jednostavno su trenutno nisu sposobni?
 3. load...
 4. Šta bi to značilo da ako, kad vaš partner oporavi, vaš odnos izgleda drugačije od onoga što je očekivao i osobi koju voliš nije isto kao i prije?
 5. Ono što treba da se desi za vezu da preživi? Koja je vaša uloga u donošenju da je stvarnost?

Konačno, ona opisuje posljednja faza kao vreme kada je zdrav partner razmatra da li da napusti odnos. Ona tvrdi da se ova faza može izbjeći, ali je potrebno rad savjesti.

Šta da radim ako dođe ovako daleko:

 • Čak i kao terapeut koji radi sa klijentima sa depresijom, nemam odgovor za ovo. Slažem se sa gospođom Sheffield da ovoj fazi može izbjeći, što je jedan od glavnih razloga počeo sam ovaj blog na prvom mjestu. Ako ste u ovoj fazi, još jednom, preporučujem da potražite profesionalnu pomoć kako bi dobili neutralan pogled na ono što je na kraju odluka da osjeća pravo na vas. Za neke ljude, to ne znači napuštanje odnos. Za druge, mogu postojati stvari koje nisu pokušali da mogu poboljšati situaciju.

Bez obzira na sve što se odlučite, kao partner neko ko je u depresiji je život mijenja. Vaš odnos nikada neće biti isti kao što je bio prije stupanja ga depresija: to može ispasti bolje nego što ste očekivali, ili se može nepovratno oštetiti.

Kad bi bilo tako lako kao čitanje blogu popraviti.

Kako se nositi s depresijom u vašem odnosu? Šta tips imate za druge?

load...

Povezane vijesti


Post Svakodnevne veze

Nlp meta model: pitanja koja pretvaraju vaš život na desnu stranu

Post Slavnost

Otac kaže da je knjiga za led dovela do sopstvene smrti

Post Poremećaji ličnosti

Narcisisti na radnom mestu

Post Svakodnevne veze

Hormoni i depresija kod žena

Post Više o tebi

10 načina da upravljate svojom težinom na psihološkim sredstvima

Post Poremećaji odraslih

Anksioznost, hipoteka i nesigurnost

Post Poremećaji odraslih

Kada se loše stvari desi dobrim ljudima?

Post Svakodnevne veze

Kako se nositi kada padaju točkovi

Post Svakodnevna kreativnost

15 ideja za igranje i tapkanje u vašu kreativnost

Post Poremećaji ličnosti

Dbt: pregled

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj i traumatska povreda mozga

Post Poremećaji ličnosti

7 pokazuje da je tihi tip ipak narcisista