Nije samo za decu: vaš partner sa poremećajem hiperaktivnosti sa pažnjom (prvi deo) | BA.Superenlightme.com

Nije samo za decu: vaš partner sa poremećajem hiperaktivnosti sa pažnjom (prvi deo)

Nije samo za decu: vaš partner sa poremećajem hiperaktivnosti sa pažnjom (prvi deo)

Vaš partner zaboravio da pokupi djecu u dnevni boravak, ponovo.

Večera s prijateljima je bilo divno dok vaš partner iznenada je tupim komentar koji povrijeđena osjećanja svog najboljeg prijatelja.

Pokušate da razgovarate sa svojim partnerom, ali uvijek se čini da njihove pažnje je na drugom mjestu, ili oni ustati naglo i otići kada ste usred rečenice, ili se barata sa onim što je na dohvat ruke i migolji u stolici kao da su si dete ponovo sve dok ne odustati i prestati pričati.

load...

Takav je život sa partnerom sa netretiranim ADHD.

Neke brze činjenice o ADHD kod odraslih:

  • Iako ADHD se često dijagnosticira u djetinjstvu, to je Procjenjuje se da 30 - 70% odraslih i dalje imaju simptome. Mnogi odrasli nikada nisu dijagnosticirana kao djeca, ili su pogrešno dijagnosticiran sa drugim poremećajima, kao što su poteškoće u učenju, depresije, anksioznosti ili bipolarni poremećaj. Kao rezultat toga, odrasli s ADHD-om ponekad razviti depresija ili imaju nisko samopoštovanje, jer oni nisu bili tretirani na odgovarajući način ili su se zvali "glupo", "lijeni", ili "nemotivirani" zbog njihove obrasce ponašanja ADHD-u vezi.
  • Četrdeset do šezdeset posto odraslih osoba s ADHD-om imaju dijete s ADHD (Waite, 2010).
  • Treba dati dijagnozu ADHD (po prvi put), kao odrasla osoba, simptomi mora da je bio prisutan za vrijeme djetinjstva. Ako se simptomi prvi pojavi u odrasloj dobi, vjerovatno je da su simptomi koji se odnose na drugu poremećaj.
  • Farmakološkog tretmana za odrasle ADHD su slična onoj za djecu naime, stimulansi, a ponekad i antidepresivi ali ovih lijekova može raditi drugačije u odraslih nego što bi kod djeteta.
  • ADHD je prepoznat kao invaliditet po federalnom zakonodavstvu (Zakon o rehabilitaciji iz 1973. Godine; Amerikancima s invaliditetom Zakona; i osobe sa Zakonom invaliditetom obrazovanju). Odgovarajuće i razumne smještaj ponekad se na radnom mjestu za odrasle s ADHD-om, koji pomažu pojedincu da rade efikasnije i produktivnije.
  • load...

Ako pogledate na većini web stranica ADHD-u vezi (vidi dolje), oni imaju poseban odjeljak posvećen upravo tome kako ovaj poremećaj se manifestuje kod odraslih.

Za partnere osoba s ADHD-om, to može ponekad osjećati kao da imate dijete, umjesto odraslim partnerom. To uzrokuje pritisak na odnosima, ali ADHD mogu efikasno upravljati, pa čak i dobro je iskorišten.

Vrhu pitanja koja osporava odnosa odraslih sa ADHD se odnose na druge, što je uspješan na poslu, što doprinosi jednako kod kuće, i seksualno funkcioniranje. Danas ćemo govoriti o prva dva, i Dio 2 ove teme će doći u ponedjeljak.

  1. Koji se odnose na druge: Imati vezu s nekim s ADHD zaista može donijeti simptome u fokus. Odrasle osobe s ADHD-om borba sa mnogim "pravi" ponašanje "dobrog partnera", uključujući i obraćanje pažnje na razgovore, što je realno vreme obaveza, postavljanje granica, nakon kroz obećanja, i sjećanje važne zadatke, datumi, ili obaveza. Na umu da vaš partner ima ADHD-ne je ADHD-može ići dug put u pomažući vam korak natrag od ruba ljutnje i frustracije kada vaš partner "ponovo zabrlja." Osobe sa ADHD obično imaju dobre namjere, ali se preplavljena brzog tempa svijeta i plaše razočaravajućih drugima, kako oni kažu "da" kada "ne" bi bio prikladniji odgovor. Ovaj članak opisuje neke strategije za borbu s bolešću vašeg partnera.
  2. Biti uspješan na poslu: Generalno, većina poslova zahtijeva da radnici stižu na vrijeme, završiti određenu količinu posla svaki dan kako bi se ispunili rokovi, obratite pozornost na detalje, i mirno sjediti i slušati tiho na sastancima. Sve su to izazovi za nekoga sa ADHD. Osim toga, osobe s ADHD-om dosadi lako, tako da oni mogu često mijenjaju ili ostavim posao, što može dovesti do financijske nestabilnosti. Osobe sa ADHD-om su također češće biti otpušten zbog svoje ponašanje. Ovaj članak ima neke zvuk, praktične savjete koji vam mogu pomoći vaš partner s ADHD-om biti uspješan na poslu. Također, ohrabrite partnera da traže posao koji koriste pozitivne aspekte ADHD, uključujući i kreativnost, visok nivo energije, i rješavanje problema.

Druge korisne resurse:

load...

PsychCentral blogova na ADHD: ADHD u fokusu i ADHD: Od A do Zoe

Online ADHD Support Group

Desetine članaka o ADHD

Organizacije i grupe za podršku

About.com vodič za odrasle ADHD

The Complete Idiot Vodič za odrasle ADHD Eileen Bailey i Donald Haupt, MD

To si ti, ja ili Adult ADD? Zaustavljanje Roller Coaster Kada nekoga koga voliš Ima Attention Deficit Disorder Gina Pera

ADHD Effect o braku: Razumjeti i Rebuild vaš odnos u šest koraka Melissa C. Orlov (i srodnih članka, uključujući i intervju sa autorom: ADHD i njen uticaj u braku)

Izvor:

Waite R, Ramsay JR. Odrasle osobe s ADHD-om: Ko smo mi nedostaju? Pitanja mentalnog zdravlja Nursing. 2017. Godine; 31 670 - 8.

load...

Povezane vijesti


Post Više o tebi

5 načina visoko osećajni ljudi mogu da žive u neosetljivom svetu

Post Poremećaji ličnosti

7 pokazuje da je tihi tip ipak narcisista

Post Poremećaji ličnosti

Na karuselu sa narcisoidom? 5 koraka za izlazak

Post Depresija

Zašto delim moje iskustvo sa depresijom, bipolarnim poremećajem i alkoholizmom

Post Roditeljstvo

Prihvatanje šizo-afektivnog poremećaja: najteži izazov majke

Post Poremećaji ličnosti

Kako perfekcionizam može uništiti vaš oporavak

Post Poremećaji odraslih

Život kroz životne izazove: intervju sa ninja crnim pojasom

Post Više o tebi

12 suplementa koje uzimam svaki dan za depresiju

Post Više o tebi

5 jednostavnih reči koje mogu uništiti vašu vezu

Post Više o tebi

7 mitova o graničnom poremećaju ličnosti

Post Slavnost

Sia skriveno lice: pažnja Deficit Disorder i društvena anksioznost

Post Dobro zdravlje

Kada je vaš partner na suboksonu