Ti, ja i posttraumatski stresni poremećaj: odnosi sa partnerima koji su pretrpeli traumu | BA.Superenlightme.com

Ti, ja i posttraumatski stresni poremećaj: odnosi sa partnerima koji su pretrpeli traumu

Ti, ja i posttraumatski stresni poremećaj: odnosi sa partnerima koji su pretrpeli traumu

Ja ću početi ova poruka rekavši samo po sebi čitav blog bi mogao biti (i trebalo bi da bude-neko tamo stručnjak ??) posvećen temi PTSP-a, i pustoš ga donosi pošast na živote se dotakne. Ovaj unos blog je uglavnom priznaju partnera i odnosa koji se bore pod težinom PTSP iz prošlosti traume, i to će biti tema se vratim da s vremena na vrijeme.

Kada pomislim na PTSP-a i klijenata terapija, mislim iskustava, kao što su vojna služba, silovanje, seksualno zlostavljanje, a traumatskih saobraćajnih nesreća, i kasnije parališući simptome noćne more, flashback, nemogućnost da se opuste (hiperpobuđena), intenzivan strah od nešto loše ponovi, i napade panike.

load...

Ono što ne često čuti je uloga ne-traumatizirani partner ima u životu partnera s PTSP-a. Opet, ovo blogu će samo dodirivati ​​vrh ledenog brijega, ali to će biti početak i vas voditi prema drugim korisnih resursa. Također, u ovu ponudu, ja ću govoriti generalno o PTSP, a ne na specifične uzroke, kao što su vojno iskustvo u odnosu na seksualnu povijest zlostavljanja, što može izgledati potpuno drugačije.

Za klijente sa PTSP, mnogi kažu da njihovi partneri ne mogu da shvate svoje unutrašnje iskustvo, a ponekad i na kraju se čini gore stvari, a ne bolje, iako je zdrav partner ima dobre namjere.

"Velike tri" simptoma osobe s PTSP iskustvo su:

 1. Nekontrolisano sjećanja na traumatski događaj (e), u obliku noćne more, flashback, ili nejasne uspomene koje ometaju njihov osjećaj sebe
 2. Emocionalna utrnulost
 3. Teška anksioznost koji ometa mnogim aspektima svakodnevnog života, od svakodnevnih do njihove sposobnosti da se odnose na vas

Nekontrolisanog sjećanja su suprotno od memorije gubitka su nametljiva, i često se pojavljuju out-of-the-plave ili kao odgovor na okidač, kao što je u interakciji sa osobom koja ih je ili glasan zvuk koji liči na pucnjavu zlostavljao. Načina da se pomogne svom partneru koji doživljava zastrašujuće uspomene:

 • Pitati ako ste bili od pomoći u sprečavanju ili minimiziranju flashback u prošlosti. Ako je tako, saznati što možete učiniti da i dalje pružati podršku.
 • Pitajte svog partnera ako je korisno da imate s njima kada su doživljava flashback. Za neke ljude, što im je potrebno da budem sama, i svojim prisustvom zapravo ih može uzrujati dalje. Za druge, pun ljubavi dodir, kao što je stavljanje ruku oko njih dok su u usred flashback, može pomoći.
 • load...
 • Neki partneri imaju koristi od prepričava svoje iskustvo drugima kao način minimiziranja opasnosti od flashback. Ako ste u mogućnosti, kao uho slušanja može pomoći. Međutim, imati na umu vaše osjećaje kao što čujete priču; možete postati ljut na počinioca zlostavljanja ili drugih okolnosti u vezi sa traume svog partnera. To se zove posredno traumatizacije, a može se dogoditi da terapeuta kao dobro. U ovom slučaju, tražeći svoju terapiju da se bave svojim reakcijama je preporučeno.
 • Identificirati bilo "godišnjica okidači", kao što je značajnih datuma vezanih za traumu, ili interakcije s ljudima koji su bili uključeni u traumu. Raspravljati plan za beg sa svojim partnerom unaprijed, u slučaju da se aktiviraju neprijatne uspomene.

Emocionalna ukočenost curi u svim oblastima života PTSP žrtve, a to može dovesti do problema u vašem odnosu kao dobro. Možda pitanje da li vaš partner više voli, jer emocionalna naklonost ne postoji. Vaš seksualni život je vjerojatno smanjena kao i možda se pitate da li će se stvari ikada biti "normalno". Ono što možete učiniti o emocionalnoj ukočenost u svojim partnerom:

 • Ovaj simptom PTSP-a treba vremena za rješavanje. Nema raspored za oporavak. Strpljenje, razumijevanje i ublažavanje vaš partner srama oko nisu zainteresovani za intimnost su od pomoći.
 • Ako je vaš partner je na terapiji, pitati da li mogu prisustvovati sjednici kako bi razgovarali o svojim problemima i potrebama. Možda želite imati parove savjetovanje, ili ne govori da sam terapeut vašeg partnera, koji se zove kolateralna posjete. Terapeut vam može dati procjenu u kojoj vaš partner se bori najviše daju neke prijedloge o tome kako da pomogne, a možda i ponuditi perspektivu na kojoj vaš partner je u procesu ozdravljenja.

Na kraju, teška anksioznost mogu ograničiti sposobnost vašeg partnera da funkcionira u svakodnevnom životu. Fiziološki, vaš partner ima više adrenalina u svom sistemu od osobe koja nema PTSP-a, a to dovodi do više osjetljiva odgovor borba-ili-let. Vaš partner može činiti nervozan, ili može biti hypervigilant, koja često izgleda kao paranoja, ali nije. Kako pomoći smanjiti anksioznost u svojim partnerom:

load...
 • Prepoznati da je vaš partner može pokušati da "samo-liječiti", kao način da se smanji anksioznost, kroz zloupotrebljavaju alkohol, lijekovi na recept, ili ulica droge. Koristite svoje komunikacijske vještine da izraze svoju zabrinutost, i ako vaš partner nije već u terapiji, ohrabriti ih da idu.
 • Rasterećenje anksioznost koja dolazi s PTSP je vrlo sličan ublažavanje anksioznosti povezane s bilo kojim drugim mentalne bolesti, osim što je anksioznost s PTSP je generalno daleko ekstremnije. Ohrabrite zdrave navike, kao što su vježbe, dobra ishrana, i dobre navike spavanja (priznajući da san je često narušen noćne more kod žrtava PTSP-a.)
 • Ohrabrite partnera da se približi anksioznost-izazivanja situacijama polako i sa pripremom, uključujući i siguran način da napusti situaciju ako postane neodoljiv. Izbjegavanje čini anksioznost gore.

Drugih resursa za partnere i članovi porodica žrtava PTSP-a:

PsychCentral: PTSP i vezama

About.com: suočavanje sa PTSP u članova porodice

Nacionalni centar za PTSP: Efekti PTSP o porodici

Prikaz knjige: Post-traumatski stresni Veze

Online forum: Combat PTSP

load...

Povezane vijesti


Post Poremećaji ličnosti

7 pokazuje da je tihi tip ipak narcisista

Post Svakodnevna kreativnost

Citati da inspirišu vaš kreativni proces i stvarno svoj život

Post Svakodnevne veze

Inspiracioni citati koji će vam pomoći da se znate i živite autentično

Post Svakodnevne veze

Da li ovaj čovek ima filofobiju ili strah da se zaljubi?

Post Psihologija seksa

Razumevanje odnosa, seksualne i intimne izdaje kao traume (posttraumatski stresni poremećaj)

Post Roditeljstvo

Trauma i oporavak: posledice nasilja

Post Svakodnevne veze

Prednosti i slabosti hipnoterapije

Post Dobro zdravlje

Kada je vaš partner na suboksonu

Post Roditeljstvo

Znaci psihoze: šta treba da znate

Post Poremećaji ličnosti

10 pravila za suočavanje sa panikom: pravilo # 7 (deo 3)

Post Poremećaji ličnosti

Bipolarni poremećaj pre-screening

Post Svakodnevne veze

Slučaj kidnapovanja ohio: moralna povreda svedočenja u zločinu